Thursday, December 31, 2009

CJ7 top 5 people of the year

sari berita utama

tahun 2009 meninggalkan kenangan yang sangat manis buat semua warga ChemE Jan 07 @ CJ7

2009 telah membuka satu lembaran baru, permuafakatan di dalam CJ7 dilihat semakin jelas dari masa ke semasa.

keadaan ini sangat berbeza jika dibandingkan ketika tahun 2008 dan 2007, di mana warga CJ7 cuma dihubungkan atas dasar persamaan 'course' sahaja.

kini, hubungan yg dijalinkan semakin ketara apabila jurang antara semua warga CJ7 berjaya dikurangkan. Rungutan tentang warga Cheme Jan 07 tidak mengenali rakan CJ7 yg lain sudah tidak lagi kedengaran.


sehubungan dengan ini, saya ingin menyenaraikan top 5 CJ7 person of  the year (pada pandangan penulis). pemilihan ini dibuat berdasarkan sumbangan mereka tehadap CJ7

calon-calonnya ialah:

MUHAMMAD HANIFI BIN CHE IBRAHIM

RUFAIDAH BINTI MOKHTAR

MUHAMMAD SAFWAN BIN ATAN

MUHAMMAD ZAKWAN BIN MOHD SAHAK

NURUL AMIRAH HANIM BINTI UMAR

DHANARAJ A/L TURUNAWARASU

MUHAMMAD AMINUDDIN BIN ISHAK

MOHD SAFWAN BIN MUHAMAD DIAH

ZAKI SAEED AHMED BAHAKIM

ADI AIZAT BIN RAZALI

NURUL IRDA BINTI ZAHARI

MUHAMMAD NASRULLAH BIN JAAFAR

MOHD HAFIZ BIN MOHD AMADZUN


dan pemenangnya ialah

1. RUFAIDAH BINTI MOKHTAR

antara penggerak utama CJ7, 'kak R' dilihat antara penggerak utama kepada usaha untuk merapatkan jurang antara semua warga CJ7. peranannya dalam aktiviti CJ7 sangat besar. kepetahan berbicara dan kebolehan menegur secara berhemah membuatkan beliau sebagai seorang yang dihormati oleh keseluruhan warga CJ7. 

2. MUHAMMAD ZAKWAN BIN MOHD SAHAK

selaku ketua course CJ7, peranan 'Z' dalam merencanakan aktiviti untuk CJ7 tidak boleh dilupakan. bertindak selaku pembuat keputusan, segala masalah yang dihadapi dalam menjalankan aktiviti yg dirancang berjaya diselesaikan. ke'cool'an  Z membuatkan ahli2 CJ7 yakin dengan kepimpinannya.

3. MUHAMMAD AMINUDDIN BIN ISHAK 

spammer sejati yang tidak perlu diperkenalkan lagi. kehadiran amin dilihat memenuhkan ruangan inbox ahli CJ7 dengan spam yg berisi dan bernas (bukan sebab die besar ek). idea yg dilontarkan sentiasa membuatkan ahli2 CJ7 yang lain berbincang sebelum mengambil keputusan yg terbaik.

4. ZAKI SAEED AHMED BAHAKIM

big bro dalam CJ7. sebagai pelajar antarabangsa, Zaki tidak kekok untuk bergaul bersama2 ahli CJ7 yg lain. zaki memainkan peranan yg penting dalam usaha untuk merapatkan hubungan antara pelajar tempatan dan pelajar asing dlm CJ7. selain meng'offer'kan diri untuk berbincang dengan lecturer tentang jadual waktu, kesanggupan nya untuk menganjurkan CJ7 premier league ( CPL) bersama fauzi sangat dihargai.

5. MOHD HAFIZ BIN MOHD AMADZUN

super junior CJ7, hafiz juga salah seorang watak dalam CJ7 yang memberikan impak yg besar. pengaruhnya didalam kelas menyebabkan setiap orang didalam kelas pasti dapat mengesan kehadiran nya. pda suatu ketika lantang menyuarakan rasa tidak puas hatinya terhadap beberapa perkara, namun akhirnya, kelibatnya nyata membawa angin baru terhadap suasana CJ7 keseluruhannya.


semoga 2010 bakal memberikan CJ7 lebih kejayaan yang bermakna.

sekian berita utama

kt bawah nnt korg komen, upkan sket name aku :D hahaha


 

Friday, November 27, 2009

Ikhlas dari kami - Salam Aidiladha~!

note: this is copy-pasted from mr syazwan's blog entry

-------------------------

Pagi tadi, beberapa warga ChemE Jan 07 (CJ7) telah terlibat dalam menjayakan rancangan SAMPAIKAN di Radio CJ7.fm

Rancangan ini disiarkan khas bersempena cuti semester UTP dan Hari Raya Aidiladha. Terima kasih diucapkan pada DJ-DJ radio CJ7.fm, Encik HANIFI (http://beliamuda.com/) dan Encik ABU HUZAIFAH (http://maercaestro.blogspot.com/).

Kita ikuti ucapan-ucapan mereka.

SAFWAN ATAN - http://sap-perform.blogspot.com/

di kesempatan ini..

nk megucapkan selamat hari raye maap zahir dan batin kepda semua yg mengenali diri terutamenye lecturer yg sangat baek hati yg mengeluarkan soklan2 yg sangat 'senang'…

semoge mereka dlm mood yg baek semase menanda kertas kita..so kte leh dpt markah lebih

and also kepda semua warga cj7 semoge bergembira di musim cuti..

jage diri leklok :D


LUQMAN HAKIM - http://penampalposter.blogspot.com/

saya tujukan ucapan kepada nuar yg tengah main PES bersama Pojak..

x lupa juga kepada rumate yg dah tidur..dan kawn baik yg kat cafe v5..

terakhir sekali..kepada ibu bapa n family tercinta..doakan anakanda dapat tiket balik!!!!

esok pagi baru anakanda beli tiket.. waaaaaaaa

(ko nangis2 sikit bila baca...)


IRDA ZAHARI - http://ixypixy.blogspot.com/

sy tujukan ucapan ini untuk rakan2 sekelas;

selamat bercuti dan pulang ke kampung halaman masing-masing.

spend masa sepenuhnya dengan family since this will be the last holiday with family before internship.

jaga diri leklok. yang mane drive tu, drive carefully.

wish you all the best.


UMAIR ZULKEFLI - http://umairzulkefli.blogspot.com/

saya nk wat ucapan kepada sume penunggu GG...

selamat masuk tidur..

sok nk jalan jauh kut..

300++ kilometer tu...

selamat2....

NASRULLAH JAAFAR - http://nashunter.blogspot.com/

Salam pada CJ7...

saya ucapkan selamat bercuti pada semua warga CJ7...

jaga diri bebaik..yg nk drive..drvie carefully...ingatlah org tersayang.

Cuti2 ni...kalo de pape plan sama2...roger je..kite leh kumpul mane2 jejalan sekali kan..hehe...

Kesempatan ni jua.nk ucapkan selamat hari raya Aidiladha....selamat mengerjakan ibadah korban....

Dan jua pada rumate,selamat mengerjakan Umrah. (^_^)

Papepun,mohon ampun maaf,minta halal makan minum serta harata bnde yg terambil secara sengaja mahupun tak.

pada warga Spammer sejati..mari kite truskan connection kite sepnjg cuti nih...hehe..yeah!!!!

salam (^_^)


RUFAIDAH MOKHTAR - http://coretharian.blogspot.com/

i would like to wish "selamat hari raya" and "eid mubarak" to fellow cheme_jan07 or the commercial name, CJ7.

may Allah bless you always and protect you throughout your journey.

time cuti jgn main2 sgt...belajar masak, belajar menjahit, belajar tolong mak ayah, belajar drive (or..kalau dh ada lesen tp tak reti drive mcm saya, mahirkan diri utk drive), kalau nk belajar utk next sem siap2 pun boleh.

selamat meluangkan masa berkualiti dgn keluarga tersayang.

kalau ada adik tgh spm, rajin2 la tlg adik study

kalau ada adik lepas pmr, semoga die dpt result yg baik

love this big family, so take care of urself k ;)

saya nak request lagu "nowseeheart - keluarga bahagia" boleh? hehe

p/s: tak suka perasaan sunyi yg semua org dh balik tp diri sendiri barang pun tak hbs packing lg..nk balik, tp malas kemas..hurmm.

Tuesday, November 24, 2009

Musim Bertuhan

Copy daripada blog sendiri..
Cerita lepas exam...
Harap dapat ambil manfaat...
p/s : ni post lepas tau, jgn salah paham....

original post : http://umairzulkefli.blogspot.com/2009/05/musim-bertuhan.html

May 25, 2009

Musim Ber'TUHAN'

Suatu pagi di tahun 2006...

Jam menunjukkan 4.45am.

"Bagusnya adik-adik form 3 ni, ramai yang bangun solat malam," Getus hati kecilku. Terdetik rasa kagum dan bangga dengan pelajar-pelajar tingkatan 3 tahun ini. Ada yang sedang sedang belajar. Persediaan untuk PMR, semoga keputusan mereka cemerlang tahun ini.

1 hari selepas PMR 2006...

"Aik? Mana diorang ni semua? Lesap? Selalunya ramai?" Aku terpinga-pinga sendirian. Waktu yang sama, hanya 1 malam selepas Peperiksaan PMR selesai.


Mungkin fenomena yang berlaku hampir di setiap sekolah apabila musim peperiksaan berkunjung tiba.

Tiap-tiap malam diadakan solat hajat.

Selepas solat hajat bacaan yassin beramai-ramai.

Pagi-pagi ramai yang baca Al-Quran, secara konsisten.

Ma'thurat juga tidak ketinggalan.

Solat malam turut didirikan.

Doanya khusyuk dan sujud diperpanjangkan.

Namun hampir kesemuanya hilang selepas musim peperiksaan. Tuhan hanya dicari ketika adanya keperluan. Menjadikan TUHAN 'keperluan bermusim'. Jika kita buka kepada skop yang lebih luas, ia berlaku kepada hampir semua manusia, di setiap peringkat, pada mana-mana zaman sekalipun.

Solat istikharah hanya ketika ingin bernikah.

Berdoa ketika datangnya kesusahan.

Datang ke surau dan masjid ketika urusan dunia terasa payah diharungi.

Namun ketika Allah telah menurunkan pertolonganNya, dia kembali kepada keadaan asalnya.

"Alah, baru pukul 3, asar pukul 4:30, nanti pukul 4 aku sembahyanglah."

"Baca Al-Quran? Yasin malam Jumaat dahla." (Itupun kalau dia nak baca dan di surau tempatnya pergi ada buat bacaan yasin. Bila dengar kononnya baca yasin di malam jumaat bid'ah, lagilah tak buat)

Mengapa? Mengapa ini semua terjadi?

Fitrah manusia memang akan kembali kepada Tuhan apabila menemui kebuntuan, kepayahan serta kegagalan. Namun kita bukannya hamba yang tidak tahu berterima kasih lagi bersyukur. Jangan melampaui batas!

Dan apabila manusia ditimpa bahaya dia berdoa kepada Kami dalam keadaan berbaring, duduk atau berdiri, tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu daripadanya, dia (kembali) melalui (jalannya yang sesat), seolah-olah dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan) bahaya yang telah menimpanya. Begitulah orang-orang yang melampaui batas itu memandang baik apa yang selalu mereka kerjakan.
[10:12]

Ingatlah Allah di setiap ketika, di setiap sedutan nafas, denyutan jantung, langkahan kaki dan di setiap detik waktu. Bukan hanya di musim-musim tertentu!

p/s : To All UTP 2nd Year 1st Chemical Students, HAPPY HOLIDAY!! (^_^)V

Wednesday, November 18, 2009

ChemE Jan 07 Picnic

Copy Paste from Raj announcement in Google Group...
***
Good Afternoon everyone :) Today, Madiah.Rufi,Fauzi and I have discussed about the details of the picnic...We have came up with some fun and interesting activities that will be held during the picnic. As i mentioned before, We have fixed the date and time for our picnic...The details are as follows:

Saturday, November 14, 2009

Belajar Bahasa Arab : Royal Plural - Suatu Kaedah Bahasa Arab Yang Perlu Difahami

Assalamu'alaikum WBT dan selamat sejahtera buat semua...
Di sela-sela kesibukan exam nih..mari tambah sikit ilmu tentang bahasa yang agak indah ni...
(copy paste daripada blog jer...)

original post : http://umairzulkefli.blogspot.com/2009/10/royal-plural-suatu-kaedah-bahasa-arab.html

Oct 20, 2009


Royal Plural - Suatu Kaedah Bahasa Arab Yang Perlu Difahami





"Assalamu'alaikum saudara. Saya nak tegur sikit. Saudara telah menggunakan tatabahasa Arab yang salah dalam menulis cerpen saudara."

"Wa'alaikumussalam. Hah, yang mana salahnya?" Sengaja bertanya walaupun telah mengagak apa yang ingin disampaikannya.

"Penggunaan kata ganti diri antum kepada seorang individu. Sepatutnya untuk bercakap dengan seorang, kita akan menggunakan perkataan anta, jika kita sedang bercakap dengan lelaki. Jika dengan perempuan pula, anti. Manakala apabila bercakap dengan lelaki yang ramai pula, barulah kita akan menggunakan antum, untuk perempuan pula antunna," ceritanya panjang lebar.



'Tepat sekali!' jerit hati kecil saya.

"Owh. Itu rupanya, sebenarnya..." saya merespon.

"Jadi harapnya saudara segera membetulkan kesalahan-kesalahan itu, nanti ramai pula kawan-kawan kita yang salah faham dengan penggunaan kata ganti diri Bahasa Arab ini," terangnya terus, sebelum saya sempat meneruskan bicara. Katanya dengan begitu yakin sekali.

"Baik, pertamanya saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas keperihatinan saudara. Juga ini membuktikan yang saudara membaca cerpen dan artikel-artikel saya. Diharap jika sudah membaca, tinggalkanlah komen. Cikgu saya kata, siapa yang baca blog orang lepas tu tak tinggalkan komen, macam orang buang air besar, tapi tak flush! Haha..tapi itu tiada kaitannya dengan apa yang kita bincangkan sekarang. Kalau saudara nak tahu, saudara adalah orang yang ke-9 yang bertanyakan saya tentang hal ini." Dan kini saya terpaksa menulisnya di dalam salah satu entry blog saya untuk menerangkan kepada semua agar saya tidak perlu lagi menerangkan kepada yang lain tentang hal yang sama. (^_^)

"Hah, kenapa? Salah ke apa yang saya cakap ni? Inilah yang saya belajar di sekolah dulu."



"Ya, apa yang saudara katakan itu ada benarnya. Tetapi jika kita mungkin tidak pernah mendengar tentang Royal Plural."

"Royal Plural? Apa tu? Tak pernah dengar pun?"

"Royal Plural ni bahasa inggerisnya. Kalau dalam bahasa Arab, ia dipanggil At-Ta'zim, yakni pemuliaan. Memang tatabahasa ini jarang dibahaskan oleh orang ramai. Ini merupakan suatu tahap dalam keindahan bahasa-bahasa yang ada dalam dunia ini. Begini. Penggunaan kata jamak ada dua jenis. Plural biasa yang memberi maksud jamak dan Royal Plural yang digunakan untuk menunjukkan pangkat kebesaran seseorang yang dipakai sebagai kata ganti diri bagi mereka-mereka yang berpangkat serta dimuliakan dan mempunyai kebesaran. Konsep ini yang selalu kita baca dalam Al-Quran apabila ada tempat yang Allah membahasakan diriNya sebagai Nahnu yang membawa maksud Kami. Tetapi 'Kami' yang dimaksudkan di situ bukanlah Allah itu ada banyak, tetapi menunjukkan KebesaranNya dan KehebatanNya. Sebab itu ketika Al-Quran ini diturunkan kepada masyarakat Arab, mereka tidak pernah merasa keliru dengan perkara ini kerana memang mereka sudah sedia maklum dalam tatabahasa mereka adanya dua jenis jamak."


"Owh, macam tu ke...tapi tu untuk Allah, macam mana pula dengan kes ini?" Tanyanya kembali.

"Sama juga, kerana bahasa kita agak 'miskin' perbendaharaan kata. Banyak perkataan-perkataan yang menggunakan tatabahasa peringkat tinggi dalam bahasa-bahasa lain yang tidak kita gunakan. Contohnya dalam Bahasa Inggeris, Queen Elizabeth iaitu Ratu United Kingdom juga menggunakan kata ganti diri bagi namanya dengan perkataan 'we' dalam ucapan rasminya yang menunjukkan kebesaran kuasanya dan bukan membawa maksud dia menjadi wakil kepada beberapa raja dan ratu. Untuk pengunaan kata ganti diri kedua yang sama kes dengan penggunaan antum untuk satu individu ini, Bahasa Perancis telah menunjukkan contoh yang baik."

"Oh ya, saya pun pernah ambil Bahasa Perancis. Saya tahu apa yang awak cuba maksudkan. Perkataan 'you' dalam bahasa perancis adalah 'tu'. Tetapi ketika bercakap dengan seseorang yang kita hormat atau orang-orang yang terhormat, kita akan menggunakan 'plural you' iaitu 'vous'. Betulkan apa yang saya cakap ni?"

"Hah..pandai pun. Itulah yang saya cuba maksudkan. Jadi, kesimpulan yang boleh kita bawa di sini adalah, mari belajar Bahasa Arab! Haiyya bil Arabiyah!"

"Betul tu, banyak lagi yang kita perlu pelajari kan? Terima kasih. Pelajaran yang sangat bermakna hari ini. Jazakumullah Khairan Katsiro!"

"Wa-iyya-kum!" Kami bersalaman dan meneruskan urusan masing-masing.



Saturday, October 31, 2009

IRC Service hour for next week

Assalamualaikum and Hi,

Friends of IRC would like to announce that the IRC Management has approved our

request in regards to the extension of service hours for next week.

Hence, (2nd-7th November 2009) IRC will be opened officially from 9.00 a.m.

untill 12.00 a.m.


Subsequently, Friends of IRC would like to advise you in some matters :

1. Make sure that you bring your Matrix Card

2. Make sure your attire is in line with UTP's rules and regulations

3. We advise you to rent the locker at the basement. The price is only RM0.20 per rent.

    This will help you to prevent unwanted incidents - Theft, Summons,etc

    Good luck and do your best in your final exams!


For any futher information, suggestions and comments, please feel free to contact the

Welfare and Logistics Department of FIRC via wnl.firc@gmail.com

Kindly forward this message to all your friends.

Friday, October 30, 2009

ChemE Jan 07 Dinner (Penaberkala)

This entry is 100% copied from Visible Voice by Penaberkala. Content provided is mainly in Bahasa Melayu and fully written by Penaberkala. Me just act as the person to copy this entry from his blog, with his permission. Please enjoy reading this and hope to see another version coming up from you guys.

***

TAYANGAN PERDANA
Drama sebabak ini dibawakan oleh visible voice production
Di bawah arahan dan terbitan penaberkala
Setiap watak dan jalan cerita adalah rekaan semata-mata

AWAS
Untuk tontonan orang-orang yang free sahaja
Tontonan umum (U)
Kalau busy dengan exam, sila tengok lain kali di pawagam berdekatan

Saturday, October 24, 2009

Persoalan yang ingin dijawab beliamuda

Salam sejahtera buat semua.

Sebenarnya berat hati juga nak tulis kat sini pasal benda ni. Macam peribadi pulak kan. Tapi, selepas membaca semula Cheme Jan 07 Blogging Policy, garis panduan kelima, rasanya tak salah untuk saya menulis entri ni. Lagipun ada beberapa rakan Cheme Jan 07 yang bertanyakan tentang hal ini. Diharap, entri ini sedikit sebanyak menjawab persoalan yang bermain di minda.



Sekitar seminggu yang lalu, beliamuda {dot} com telah mengalami masalah server. Dikhabarkan, server yang menghoskan blog ini telah corrupt. Timbul masalah untuk sambungan ke database. Oleh itu, penyedia hosting telah mengambil keputusan untuk memindah segala data ke server yang lain.

Berubah kepada server yang lain, bermaksud IP address bagi blog beliamuda {dot} com juga turut berubah. Perubahan IP ini sendiri mengambil masa yang lama untuk propagate di Internet. Proses pemindahan ini turut menyebabkan blog ini kehilangan lima entri terkini. Alhamdulillah, saya berjaya untuk mengembalikan semula blog ini kepada keadaan asal dengan sandaran terkini yang disimpan.

Namun, masalah timbul selepas itu. Masa nilah ada rakan-rakan bertanya kenapa tak boleh nak masuk blog. Saya pun pelik juga sebab saya boleh masuk je dengan guna wifi. Rupa-rupanya, blog ini tidak dapat diakses dengan menggunakan LAN. Masalah mungkin berpunca daripada laluan ke server yang dilencongkan dan menyebabkan masalah loading yang lambat.

Oleh itu, bagi mereka yang bertanya cara untuk membaca blog ini, dibawah ini adalah beberapa cara yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini:
  1. Menggunakan proxy untuk LAN, seperti ultrasurf (plugin) ataupun website proxy seperti bypassthat.
  2. Menggunakan wifi.
  3. Menggunakan Google Reader. Kalau guna cara ni, hanya boleh baca sahaja dan tidak boleh komen. Saya dah sediakan full feed untuk RSS.
  4. Menggunakan perisian FEED RSS yang dipasang terus ke dalam komputer.
  5. Menggunakan servis di anonymouse.org atau klik terus pautan ni >> http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://beliamuda.com
Buat masa ini, itu sahaja cara yang boleh digunakan. Kalau anda tahu alternatif lain, sila beritahu. Cara paling mudah ialah wifi, tapi disebabkan bukan semua dapat guna wifi, saya sarankan penggunakan Google Reader (bagi yang ingin membaca sahaja) atau proxy (bagi yang nak baca dan komen). Terima kasih.

Rujukan untuk menggunakan Google Reader (mudah je nak guna) - JustKhai

beliamuda
: sape2 yang ada banyak gambar untuk Cheme Dinner, silalah update di sini. ok je rasanya kalau ada dua tiga update pasal dinner semalam...

Thursday, October 15, 2009

Internet slow, tapi "laju"

Kali pertama aku menulis di sini. Saja nak menyemak. Hehe..

Sebelum tu, tengok dulu gambar ni...


Klik untuk tengok gambar pada saiz sebenar.. sje nak kasi panas sikit.. (^_^)v


Sejak kebelakangan ni, ramai yang mengeluh internet lembab macam siput. Ramai juga yang menyalahkan ITMS. Tak kurang juga yang terus mengadu dengan marahnya kepada ITMS.

Khabarnya, hanya Gmail je yang boleh dibuka (mengikut apa yang diceritakan rakan-rakan). Adeh, sje je aku tulis ni. Kepada yang tak ambil lagi slip exam tu, cepat-cepat la ambil. Itu je...

Kalau ada yang nak diluahkan di sini, nak komen apa-apa, nak bagi cadangan macam-mana nak kasi internet laju ke, pape je la, komen sikit ah... mne la tahu staf ITMS terbaca ke...

blog penulis: beliamuda {dot} com

Monday, October 12, 2009

Papadom : live-interview with Zaki

Papadom is one of Afdlin Shauki's latest movie, which has won the best movie award during FFPAM 2009.





Could a loving husband fulfill his late wife's wishes? This movie tells a tale of Saadom who is a successful Nasi Kandar businessman in Pulau Pinang. His wife's last wish before passing away is for him to take good care of their daughter Mia. From a busy businessman who is so infatuated with his Nasi Kandar business, Saadom changes into a dependable father who is very much focused on his daughter's life. As Mia, grows up she gets a bit annoyed with her father's endless care and devotion towards her which at times seem too much to handle. A huge dilemma arises as Mia is all grown up and ready for University life. Saadom then panics as he has no idea how to fulfill his late wife's wishes while she's away.

Source : Yahoo! movie review - Papadom



As we are aware, one of our friends is selected to be part of the actors in the latest movie, Papadom which had been launched on 8 October 2009. To share this wonderful experience, one of ChemE jan 07 blogger reporter had a formal gtalk interview with Zaki.


Ixypixy:

hi Zaki. im Ixypixy, from ChemEjan07 official blog.
I wanna have an interview session with you about your story as an actor in Papadom.
It will be published in ChemEjan07 blog.



Zaki:

hahaha...sure can anytime
u have to talk to my agent first
haha



Ixypixy:

hahaha
poyo la zaki
r u bz rite now?



Zaki:

nono
im free



Ixypixy:

Ok. let's move on to our first question.
How are you doing now?



Zaki:

Im fine...feeling good...never been happier after the release of my first movie.



Ixypixy:

o yeah. i've heard about that. can you tell us more bout it?



Zaki:

well, the movie name is called Papadom by Mr Afdlin Shauki, Its a great movie consist of drama and comedy for all ages..and im very proud to be acting side by side with Abang Afdlin...I just hope people will like the movie.



Ixypixy:

I heard that it is your first movie, especially in Malaysian industries.
I am wondering how they choose you.
I mean, to be part of them in this movie?



Zaki:

Well actually the assistant director knows my friend who is from Oman, and he told him that Mr Afdlin wants few arab actors to put in that scene, so my friend called me and another guy..so thats how ..



picture taken during the cast





Ixypixy:

ic. I'm sure you're delighted to be in the movie. Lastly, what's ur opinion bout Malaysian movie industries? any words for them?



Zaki:

Thats true I am absolutely delighted to be in this movie, its an honour for me.
Well about my opinion in Malaysian movie industries, I think its fantastic and i think it can be the best in the region as we can see in the past few years Malaysia produced many Great movies and some even won international awards like Mokhsin if im not mistaken, and i believe many more will come.
If the standards continue to improve im sure one day it can compete with Holywood.



Ixypixy:

that's very nice of you.
thanks for your time.
i'll inform you when we publish this later. :)



Zaki: thank you and have a great time.. ;)

Saturday, October 3, 2009

Misi berjaya!

"kol bape nak gerak ni?"

"lepas Zohor la. 45 minit gak nak sampai sana."

"Set."



*********************************************

After Solat Zohor, kelihatan 9 orang manusia menuju ke dua buah kereta.

"5 sana, 4 sini. pilih lah nak duk mana-mana"

vroom~

kereta mula meluncur laju. mencecah kelajuan 110km/h

ke mana destinasi kami? :D

ke Ipoh?

Picnic?

tet..



jalan-jalan raya ke rumah Zura :)




perjalanan ke Kg Gajah dari UTP 45 minit je sepatutnya. tapi disebabkan

kitorang 'terpukau' tengok gerai buahan (durian, jagung, tembikai, pisang)

yang berderet-deret otw nak gi, so jarak masa agak lama sikit.

nak pilih-pilih durian lagi nak bawak makan kat umah Zura.

Kami turut membeli buah tangan untuk dibawa ke rumah Zura.

kami tu sape?

Kami : Ida, Yuyue, Syu, Irda(aku la), Zati, Syafy, Mad, Zai dan tak lupa juga

Zura(ye la, tuan rumah. takkan takde skali pulak. haha)



Perjalanan diteruskan. kami disajikan dengan pemandangan indah.

Sawah padi menghijau terbentang luas. waah~




Sampai aje umah Zura, makanan da siap terhidang. ingatkan

nak tolong mak Zura masak. Tapi Makcik Sharifah(Mak Zura) dan kakak ipar Zura

da masakkan siap-siap.


Main menu: LAKSA dan juga kuewtiaw goreng.

Menu sampingan: Kuih siput yang dibuat oleh Zura sendiri.

ade dua jenis, satu untuk usia bawah 50 tahun.

satu lagi untuk 50 tahun dan ke atas.

Diklasifikasi kan mengikut tahap kekerasan :P


dan kuih raya lain yang berbalang-balang. confirm tak habis kalau

nak hadap sampai petang.

Menu orang mengidam: Pelam muda fresh kait dari pokok

tepi umah Zura dengan durian yang beli on the way tadi.

oh tak lupa juga buah kuini.



Kami menikmati kelazatan Laksa dengan sangat seronok.

bayangkan kuah laksa yang sangat pekat dan penuh

dengan daun kesom, bunga kantan, lengkap pulak dengan hirisan bawang, timun, cili...

lepas tu second round dengan kuewtiaw yang sedap sangat-sangat

sampaikan makcik Sharifah tapaukan untuk kitorang.

terima kasih makcik. terima kasih Zura :D



Selepas solat Asar, kami bertolak pulang memandangkan ari

pun da nak ujan.





gambar kenangan kami bersama tuan rumah;
Zura dan Makcik Sharifah.




Ayat skema: Sekalung penghargaan kepada kerana sudi mengalukan kedatangan kami dan menghidangkan makanan yang SANGAT SEDAP.

Ayat biasa: terima kasih makcik. raya tahun depan kami serbu lagi. hehe~



On the way balik tu, kami singgah sat kat tepi sawah. terpukau dengan

kehijauan sawah.




Subhanallah :)





Akhir kata,



Thursday, October 1, 2009

~Hari Raya Cheme Jan07 versi Melaka~

Bismillahirahmanirahim

Syukur ke hadrat Ilahi kerana terus memberikan kita peluang untuk terus bernafas dengan oksigennya,terus memberi nikmat2 yang tak terhitung banyaknya..Alhamdulillah

Disebabkan aku tengok blog chemi ni tak updated pn,saja nk update pasal aktiviti dak2 chemi jan07 di Melaka(best..hoho)..

Pada raya ke4,Kami(aminbaek,abu huzaifah,azfar) telah berkunjung ke rumah Sap Atan yang berada di Pulau Sebang,Alor Gajah..Kali kedua penulis berkunjung ke sana selpas Cheme Car lu,,Kami telah djemput oleh tuan rumah untuk menjamu selera.Pelbagai juadah dsediakn..Nasi himpit,Sambal kacang,ketupat,cendol,dan tak Bakso..hampir 1jam lbih kami di sana menikmati hidangan itu..Akibat penghadaman berlebihan,Abu telah tersadai kepenatan di meja makan tersebut..Aminbaek hanya makan ala kadar jek..haha(jgn marah Bu)..Nk upload gambar,tp gambar sume pada Sap..huhu

Pada raya ke 5 lak,trip ke seluruh Melaka untuk menzirahi teman2 seperjuangan di Melaka..Didahului dengan Faidhah,Syuhaidah Rahmam,Aminbaek,Adi,Abu dan juga Azfar..Alhamdulillah..segalanya berjalan lancar..wpon beberapa orang tpakse menarik diri di saat2 akhir..huhu..takpe..insyaallah raya len,kita wat seluruh semenanjung lak ye..hehe..(nex raya ngah intern weh..huhu)..

Ketika ini di rumah Faidhah..Kelihatan Abu menahan nafas..haha..(Abaikan pose Azfar)
Ketika ini berada di umah Syuhaidah Rahmam..
Faidhah kegirangan melihat bihun goreng di depan mata.

Abu yang tak perlu di xplain lg..sentiasa hepi di depan meja makan..haha
Motorsikal polis ketika bertugas(otw balik UTP)
updated pic:Meter penerbangan JCC **** kami ke UTP


Semua caption adalah jenaka semata2..harap tidak ada yang berkecil hati.hehe

Ramadhan sudah pun berlalu..Syawal kini sudah masuk hari ke 12..Semoga Ramadhan kita diterima dan semoga kita akan dtemukan dengan Ramadhan seterusnya..

tak brpa ingat hadisnya bagaiamana..tp lbh kurg gini isinya yg pasti shohih.haa..da jumpa yg btolnye..
.
"Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan lalu diiringi dengan puasa enam hari di bulan Syawal, seolah-olah dia telah berpuasa setahun"

Selamat menyambut Syawal ,selamat membuat esemen,selamat membuat presentation..sok aku ada viva..huhu

walllahuallam


Wednesday, September 16, 2009

~Hari Raya Semakin Hampir~

Bismillahirahminrahim

Tinggal beberapa hari lagi Ramadhan nk melabuhkan tirainya..Kemudian kita akan menyambut hari kemenangan kita insyaallah..Alhamdulillah syukur kepada Allah

Kehangatan AidilFitri dan kerinduan yang membuak2 dapt dilihat dengan jelas di kalangan Cheme Jan 07..Tiada apa di fikiran sekarang melainkan nak balik rumah jek..
DI bawah ini merupakan scene2 yang menyentuh hati ketika kelas tadi..




Irsyad yang termenung mengingat Ganu..
"Bilo ambo bole balek ke Ganung ni..huhu"
Kelihatan Nas yg sedang menahan sebak dan sedih..sehingga terpaksa menutup muka nya..hehe
Umair juga turut mencuba tuk menyelami perasaan Nas di situ
Syaz yang agak riang ble memikirkan da nk balik,dan mengambil gambar ensem dari penulis post kali ni..haha..Faris sedang memikirkan cara nk balik ke Kelantan tu..
"Ble aku nk sampi umah di Melaka yang indah cantik nyaman dan cool tu"kata Faidhah dalam tidornya..--Mengigau sebut "Melaka,Melaka,Melaka"Nmpk sgt melaka best..haha
"Mak,tnggu Wan balik..wan kene rancang perjalann..Jauh tu Ipoh..wuwu..Agak2 berjam gak nak balik..doakan Wan ye mak.."
Keperforman Sap membuat esemen Sepro di Selasih..haha(xde kaitan nk balik kampong)
Gambar of the post..

"Xsabar nye nak balik..Nk makan lemang,ketupat,rendang,kari Ayam hutan,Lontong,Sambal Sotong,Pinggan,Talam,Nasi Ayam ,Ikan Dugong masak Asam pedas..peh..mantap2.."Abu berkata dalam hatinya..sambil menelun air liur..(nmpk tak dia tgh telan tu..haha)

Mohon maaf..Sekadar gurauan2..jangan ambil hati ye..Papepun,selamat pulang ke rumah.Dont drink and drive,,Semoga selamat sampi ke destinasi..jangan lupa baca doa naek kenderaan..Gunakan masa cuti kita ada ni tuk dispend dgn kluarga ye..ble lagi nk cuti kn..

Mohon ampun dan maaf..dari ujung rambut hingga ke ujung kaki..Maaf Zahir dan Batin..
Selamat berhari Raya..

"Ingatlah orang tersayang "

wallahuallam

Monday, September 7, 2009

Ramadhan Discovery 2009



Bersempena dengan kedatangan Ramadhan, Rakan Masjid UTP menganjurkan Ramadhan Discovey 2009.


Di sini nak senaraikan mahasiswa dan mahasiswi chemy jan07 yang menyertai beberapa pertandingan dalam RD 2009 dan memenanginya.



1. Ramadhan Food Fiesta


Champion

Nurul Irda bte Zahari
Madiah bte Omar



2. Montage Competition


1st runner-up


Abu Huzaifah b Hj Bidin


-kalau nak tengok montage Abu yang superb, boleh tengok kat blog Abu (ada linknya di bahagian tepi )



sekian





Luqman Hakim Bin Hassan
Head CnP Department
Ramadhan Discovery 2009

Thursday, September 3, 2009

:: Medtech Recruitment Drive ::

Salam.
Just a pomotion.Come n join us.
We are welcoming all of u (UTPian) to be the part of our family (^_^)



Date: 6 & 7 September 2009
Day : Sunday and Monday
Time : 9.55 pm - 12 am
Venue : Meeting Room V2


Wassalam (^_^)

Friday, August 14, 2009

MPPUTP's Stand Regarding The Study Week

Care for your future? You need study week?

Then vote for your rights! Visit:

www.utpress.blogspot.com

We will try to fight this issue up to the management and use the poll on

UTPress as a proof for them.




Please logon to this official blog of MPPUTP and vote for your rights.





MPPUTP's Stand Regarding The Study Week

Regarding the decision made by Academic Meeting on 12th August 2009,

about the cancellation of study week due to H1N1 holidays as what had

been posted by Registrar in e- learning, MPPUTP had a meeting and have

a collective agreement regarding this issue.




MPPUTP disagrees at all with the cancellation of study week for July

2009 academic session. Hence, MPPUTP will take further action to

discuss this matter with the university’s management until all

students get back their right, one week of study week in July 2009

academic session.



Any further updates will be posted in official websites of MPP and

e-learning. Until then, MPPUTP hope all students can give full

co-operation with this matter by not spreading bad assumptions or

rumors. We will ensure that the university management will reconsider

this decision for the benefit of all UTP’s students.






Yours Faithfully,
Ahmad Farouqi b Hassan
President,
Majlis Perwakilan Pelajar (MPPUTP 08/09),
Universiti Teknologi PETRONAS.

Sunday, August 9, 2009

~Tawaran Terbaik~

Bismillahirahmanirahim






Wallahuallam...(sori sama ngan post kt blog aku)

Friday, July 31, 2009

:: Official Announcement : UTP closed for 1 Week ::


IMPORTANT : H1N1 NOTICE!

Dear all,

I wish to inform all of you, in view of the Influenza-like Illness (ILI) among our students, we have decided to close the university beginning 3.00pm today, Friday, 31 July 2009 until 3.00pm, Thursday, 6 August 2009. All students (UG & PG) without symptoms of ILI are to leave the campus starting 3.00pm onwards and latest by at 12.00 noon, Saturday, 1 August 2009.

All academic activities will resume on Monday, 10 August 2009.

International students and students from Sabah and Sarawak can remain in campus. However, please note that you are not allowed to leave the campus during the above campus closure period.

Exit Instruction:

Students are encouraged to return home either by using public transport, own transportation or with parents/guardian. Please refer the ‘Home Assessment Tool’ provided by the Health Ministry as a guide to ensure your protection against H1N1. You can collect this at the Main Guard House.

Students with the ILI symptoms must undergo screening at the UTP Health Centre before returning home. If you are required to be quarantined you may only return home accompanied by parents/guardian. You must take all necessary precautions including wearing a face mask at all times. Please refer to the ‘Home Assessment Tool’ provided by the Health Ministry as guide for patient at home quarantine.

The university will provide buses to Medan Gopeng Bus Station starting 3.00pm today.

Please leave all your room keys with Residential College Office for disinfection purposes. Failure to do so may result in disciplinary action/s.

Home Quarantine

While at home, students with ILI symptoms are advised to stay at home and avoid contact with public.

If you have ILI symptom, you are advised to seek medical assistance from the nearest government clinics/hospitals immediately.

You can return to the campus once you have fully recovered.

Upon Returning

Upon returning to the campus, students must undergo mandatory H1N1 screening at the Main Hall (8.00am – 5.00pm) prior to registering at the residential colleges.

Students who develop ILI symptoms upon returning to campus must report to the UTP Health Centre immediately.

Disciplinary action can be taken to students who do not comply with the required screening process.

Student Returning Schedule For Screening.

Date

Residents of Village

Venue (Time)

7 August 2009

Residents of Old Village V1, V2

Main Hall (8.00am – 5.00pm)

8 August 2009

Residents of V3, V4, V5

Main Hall (8.00am – 5.00pm)

9 August 2009

Residents of V5

Main Hall (8.00am – 5.00pm)

All students are to adhere to the above returning schedule. However, you are allowed to return earlier if necessary.

Please refer to the e-Learning for updates. The university staff will be working as usual during the above period. If you require on the above matter, please contact relevant authorities.

Thank you.

Datuk Dr Zainal Abidin Hj. Kasim
Rector/CEO
Universiti Teknologi PETRONAS
Bandar Seri Iskandar
31750 Tronoh
Perak Darul Ridzuan
Malaysia
Tel : +605-368 8181
Fax: +605-368 8113
Email : zainaks@petronas.com.my

====================================================================

hmmm...balik2...jom2.
jaga kesihatan ek rakan2 suma.
jumpa minggu depan (^_^)

Wassalam (^_^)

Thursday, July 30, 2009

kawan2..alert x anda??

salam..

sume bih dipetik dari elearning

IMPORTANT : H1N1 NOTICE!


Dear All, 

We have listed below the ‘Frequently Asked Questions’ (FAQs) on H1N1. Please read through for your own understanding and also please respond accurately if you receive any queries from students, parents and public. 

Q1. Are any of UTP students infected with Influenza A(H1N1)?

Ans: No confirmed cases. Six (6) throat swab were taken on 27 July 2009 by Perak Tengah Health Department, however until 30 July 09, the results has not been announced yet.

Q2: Is it true that UTP will be closed in the nearest time?

Ans: UTP Management is monitoring the Influenza Like Illness (ILI) trend. If the cases reach 100, the University will be closed after consultation from Perak Tengah Health Department.

Q3: What has UTP done to mitigate the spread of ILI?

Ans: Students will be quarantined if they show severe ILI symptoms such high fever (>37.5 deg C). Stringent access control is being imposed, food & beverages is supplied and in-house doctor is monitoring their health conditions daily. For those who show mild symptoms, 2 days medical leave will be given and they were instructed to stay at their respective room with strict precautions. All student activities outside campus has been reviewed and external visits (i.e. school visit) has been cancelled. Surface disinfection works at public areas is on-going and face masks has been distributed to all staff & students.

Q4: What is the advice to the suspected ILI?

Ans: Don’t panic and seek medical attention from UTP in-house clinic immediately. Cover your mouth and nose appropriately and avoid going to crowded places.

Q5: What is the advice to the students who have been instructed to undergo home-quarantine?

Ans: Refer to the attached ‘UTP Home Isolation Guidelines’.

Q6: Where can parents get latest information of the status?

Ans: Operation room; Tel: 05-368 8442/ 43; In-house Clinic: Tel No: 05-3687200/ 01.

Q7: Can parents take their affected ILI son/daughter back home?

Ans: Not advisable since they will spread the disease to the public, however it will be allowed if their parents take strict precautions and use private transportation.
H1N1 Update on 30th July 2009 
UTP Home Isolation Guidences

Thank you

Wan Tarmizi Wan Ismail
Manager
Health, Safety & Environment Department

Cum Secretary UTP Pandemic Influenza Task Force

IMPORTANT : INFLUENZA A (H1N1) ADVISORY #2 New!

Dear All,

The State Health Dept has instructed UiTM, Seri Iskandar to be closed for a week beginning 22/7/09 due to wide spread Influenza Liked Illnesses (ILI). 10 students who were randomly tested have been confirmed positive to be infected with H1N1 virus. Due to close proximity of the campus and UTP, the University Management has taken some mitigation steps to protect the health and safety of students, employees and their families. Staff and students are requested to cooperate in all mitigation measures imposed by the Management. We would like to reiterate the following advisory and thank you for your cooperation in this matter. 

1. Practice personal hygiene, especially washing of hands with soap and water after sneezing and coughing as this will remove germs from the skin and prevent diseases from spreading. It is advisable to cover your nose and mouth with a tissue or handkerchief when sneezing or coughing.

2. Avoid going to public and crowded places where the possibility of spread of the virus is very high. This includes weekend outings in Ipoh and surrounding areas. Avoid going out of campus unless it is necessary to do so.

3. Report immediately to UTP in-house clinic if you have any following symptoms: fever, fatigue, muscle/joint ache, cough, cold/running nose, sneezing, sore throat or headache. Advise roommates and classmates who are showing similar symptoms to seek immediate medical attention.

4. Report immediately to UTP HSE if you have been in contact with confirmed cases of H1N1 within the last 7 days, including possible contact with UiTM students and staff.
HSE Department will update the students should there be any significant new developments.

The contact person at UTP are:

Dr. Hjh Saadah Bt Hj Idris Samadi
In-house Doctor
Direct Line: 05-3687201 / 7200

Or
A.P. Dr Mohd Noh B Karsiti
Director of Post Graduate Studies
cum UTP Influenza A (H1N1) Task Force Chairman
Direct Line: 05 368 8585 

Or
Wan Tarmizi B Wan Ismail
Manager of HSE Department
cum UTP Influenza A (H1N1) Task Force Secretary
Direct Line: 05 368 8261/63
Fax: 05- 365 4075

Please read the articles below for more information :

>>Cough<<
>>Wash<<
>>Clean<<

Thank you.

HSE Department, UTP

Sunday, July 19, 2009

:: Class Grouping Semester July 09 ::

Salam rakan2 seperjuanganku sekalian.
Selamat Pulang ke Semester July 2009 (2nd Year 2nd Semester).



Utk pengetahuan anda, grouping class utk semester yg akan bermula esok telah dibahagikan.
Grouping ni dibuat berdasarkan list nama kite mengikut abjad pada nama. Senang citer,ikut list nama la.47 terawal Group 1 dan 50 terakhir Group 2.Tapi ni utk subjek Sepro II la.Maybe utk subjek lain gak.

Group 1
Group 2

So,harap suma dpt alert pasal ni dan Take Note & Take Action.

Wassalam (^_^)
Zasss.....!

Monday, July 13, 2009

kind reminder regarding H1N1 to UTP students

INFLUENZA A (H1N1) ADVISORY #1

Dear All,

Welcome to Universiti Teknologi PETRONAS.

Students are requested to cooperate in all mitigation measures in order to curb the spread of Influenza A (H1N1) in the campus. We would like to reiterate the following advisory and thank you for your cooperation in this matter.

§ Students are reminded to practice personal hygiene, especially washing of hands with soap and water after sneezing and coughing as this remove germs from the skin and prevent diseases from spreading. It is advisable to cover your nose and mouth with a tissue when you sneeze or cough.

§ All students are advised to postpone their registration and inform the Admission Unit of Registry Office at 05-368 8155/ 8153/ 8406/ 8403 if they feel unwell or fever.

§ All existing students are required to fill-up the UTP Health Declaration form which can be obtained from the UTP website and e-learning portal. The form is also available at the Main Entrance Security Counter. Upon completion, please submit the form to UTP clinic. Students are required to submit a ‘CLEAR’ Health Declaration form endorsed by UTP Clinic to the respective residential college supervisor in order to obtain the room key.

§ All new students are required to fill up the UTP Health Declaration form and upon completion, please submit the form to the Chancellor Complex Plaza counter on the registration day.


§ Students who have returned from overseas for vacation or internship within the last 7 days are requested to seek immediate health screening at UTP clinic. Upon arrival at the Main Entrance, the student is required to get the UTP Health Declaration form at the Security Counter and the Security personnel will inform UTP Clinic immediately. The health screening will be carried out outside the clinic.

§ If a student has been identified to be a contact of any Influenza A (H1N1) case, the student is requested to inform the Admission Unit of Registry Office and to get advice from the In-house Clinic OR

§ Contact Perak Tengah Health Department Hotline at 05-371 3834 and abide by their directives.

§ If a student’s family member has been identified by the Ministry of Health, Malaysia to be a contact of an Influenza A (H1N1) case, the student is to abide by directives of the Ministry of Health on issues related to quarantine (if any).

[The current directive by Ministry of Health, Malaysia requires the family
member who has been identified as a contact to be quarantined at
home. The other family members are not required to be quarantined.]

§ If a student's family member has been identified by the Ministry of Health, Malaysia to be a confirmed case of Influenza A (H1N1), the staff is to abide by directives by the Ministry of Health on issues related to quarantine.

[The current directive by Ministry of Health, Malaysia requires the family
member who has been identified as a confirmed case is to be quarantined
and treated in the hospital. The other family members who live in the
same house as the confirmed case require to be quarantined at home.]

Please check the following websites for information on Influenza A (H1N1) updates


1. The WHO Website on Influenza A

http://www.who.int/csr/disease/swineflu/en/

2. The Ministry of Health Malaysia's website http://www.moh.gov.my/MohPortal/index.jsp

HSE Department will update the students should there be any significant new developments.

The contact person at UTP are:

Dr. Hjh Saadah Bt Hj Idris Samadi
In-house Doctor
Direct Line: 05-3687201 / 7200

Or

A.P. Dr Mohd Noh B Karsiti

Director of Post Graduate Studies
cum UTP Influenza A (H1N1) Task Force Chairman
Direct Line: 05 368 8585

Or

Wan Tarmizi B Wan Ismail

Manager of HSE Department

cum UTP Influenza A (H1N1) Task Force Secretary

Direct Line: 05 368 8261/63

Fax: 05- 365 4075


p.s: you can download the HEALTH Declaration Form here

:: Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan ke-52 [14-18 Julai 2009] ::

*************************************************************************************

29 peserta meriahkan tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan

Oleh Hasliza Hassan
hasliza@bharian.com.my

MAJLIS Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan ke-52 yang bermula esok hingga 18 Julai adalah acara dinantikan mereka yang mengikuti perkembangan qari dan qariah serta ternanti-nantikan kemunculan mereka memperdengarkan bacaan merdu ayat al-Quran.

Bertempat di Dewan Canselor Universiti Teknologi Petronas, Tronoh, Perak, seramai 29 peserta mewakili 14 negeri bakal memeriahkan majlis yang mengajak umat Islam dan bukan Islam yang berminat untuk mendalami ilmu pembacaan al-Quran secara berlagu.

Malah, johan menunggu iaitu qari dan qariah yang kedua-duanya mewakili Perak turut mengambil bahagian kali ini. Mereka ialah johan Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan ke-51, Shamsul Ariffin Saban @ Supian dan Sharifah Khasif Fadzillah Syed Mohd Badiuzzaman.

*************************************************************************************

-->Keratan akhbar atas garisan (online) Berita Harian,Isnin,13 Julai 2009 | 20 Rejab 1430H.


Jemput2 semua warga UTP khususnya, warga negeri Perak amnya dan warga Malaysia keseluruhannya.

Bak kate papan2 tanda kat OBS, Experience of A Lifetime...


P/s:

-->RTM dtg wat Live dowh.nk masuk TV,jom dtg reramai ke Chancellor Hall UTP.hehe (alamak,xikhlas dah tu :P)

Tuesday, July 7, 2009

H1n1...bahaye~~

salam

info about h1n1~~

beware guys~~

Dear Students,


In view to SAVE YOUR LIVES and protect yourselves and UTP community against the notorious H1N1 Virus while you’re travelling back to UTP, you are STRONGLY advised to:

 

 

1. Wear protective mouth & nose mask at all times while in flight, at airports and while in large crowds.

2. Make a habit to take care of your cleanliness at all times especially washing your hands with clean tap water and soap before touching food, drinks, your belongings and other people.

3. Every time you cough or sneeze make a habit to cover your mouth and nose with a tissue or handkerchief. Dispose the used tissue appropriately. 

4. Do not spit at public places to avoid it to evaporate and contaminate others. 

 

 

Thank you for your kind attention & cooperation and PLEASE help to spread this advice to your other colleagues whom you know are travelling back to UTP like you.

 

 

 

INTERNATIONAL STUDENT UNIT 

STUDENT SUPPORT SERVICES DEPARTMENT

UNIVERSITI TEKNOLOGI PETRONAS

Thursday, July 2, 2009

:: Infomasi Keputusan Peperiksaan Jan 2009 ::

IMPORTANT NOTICE

1. The January 2009 semester final examination results will be posted on student portal for
viewing under Academic Info tab tentatively by middle of July 2009 – refer link under
Academic Announcement\Examination Results January 2009 semester

2. Students with outstanding dues need to make settlement latest by 6th July 2009 failure which
your examination results will be blocked / withheld from viewing. Please be advised to check
with Finance Dept./ Security Dept./ IRC for outstanding dues to the university ie. tuition/
hostel fees, security summon, book loan and other clearance for graduating students.
Finance contact: 05-3688121/8125/8130/8132/8135
Security contact: 05-3688313/8316/8318
IRC contact: 05-3688466/8486

3. Supplementary Examination for students completing Foundation programme and for
graduating undergraduates is scheduled on 15th & 16th July 2009.
List of students to sit for Supplementary Examination can be viewed on UTP website:
www.utp.edu.my under >Academic\ Academic Announcement\List of Students Eligible for
Supplementary Examination in January 2009 semester

4. The deadline for submitting an appeal request for reinstatement due to academic dismissal
will be on 17th July 2009 while the last date for subsequent appeal (second appeal) with regard
to results of the first appeal will be on 31st July 2009.

5. Appeal for Remarking will be open from 20th until 22nd July 2009.

6. List of Students who have completed Foundation programme and eligible for admission into
Undergraduate Studies can be viewed on UTP website: www.utp.edu.my under
>Academic\Academic Announcement\List of Students who have Completed Foundation
Programme in January 2009 semester

Sila klik link di bawah utk direct ke source information.

Information on Final Examination Results for January 2009 Semester

Erk...result dah nk kuar...cuak2 (*_*)

Sunday, June 14, 2009

Selatan Thailand Berdarah lagi

Selatan Thailand berdarah lagi. 11 nyawa menjadi korban. Sekali lagi masjid menjadi saksi mandi darah selepas peristiwa masjid Krisek. Kejam! Sudah bosan. Apakah kekejaman ini akan mendapat pembelaan? Atau hanya dibiarkan berlalu oleh angin. Atau dilupakan oleh umat sebagaimana mereka lupa sejarah Pattani yang jauh ditinggalkan di zaman Langkasuka?

Sejarah Langkasuka dan Patani

Nama Langkasuka telah luput dalam lipatan sejarah. Ia didakwa diasaskan seawal abad pertama masihi. Namun, tiada bukti yang jelas mengenainya. Ia hanya bersandarkan catatan saudagar China yang sampai di sana pada kurun ke-3 dan dia mendakwa bahawa kerajaan Langkasuka sudah lama wujud. Sir John Braddle menegaskan bahwa kawasan timur Langkasuka meliputi daerah pantai timur Semenanjung, mulai dari Senggora(Songkhla), Patani, Kelantan sampai ke Terengganu, termasuk juga kawasan sebelah utara negeri Kedah (M. Dahlan Mansoer, 1979).Langkasuka berubah kepada Patani selepas Sultan pertamanya, Phaya Tu Nakpa memeluk Islam dan menukar nama kepada Sultan Ismail Syah. Patani yang berarti "Pantai Ini". Kerana beliau secara kebetulan menemui suatu tempat yang indah dan ideal untuk dijadikan negeri di tepi pantai. Riwayat lain mengatakan Patani berasal dari kata "Pak Tani" iaitu pemilik pondok (seorang petani garam) ditepi pantai yang ditemui oleh Raja ketika beliau mencari lokasi negeri baru. (Ibrahim Shukri, tanpa tahun). Malangnya ada anasir yang sengaja mencicirkan ia daripada peta nusantara.

Tanah ini pernah gemilang di bawah pemerintahan 5 sultan dan 4 ratu yang berakhir dengan pemerintahan Ratu Kuning. Patani pada zaman Ratu-ratu sangat makmur dan kaya. Kekuasaannya meluas hingga ke Kelantan dan Terengganu sehingga terkenal dengan sebutan Negeri Patani Besar. Kecuali Johor, tidak ada negeri lain di kawasan timur Semenanjung Melayu yang memiliki kemakmuran dan kekuatan sehebat Patani kala itu. Kekuatan negeri Patani tergambar dari kemampuannya mematahkan empat kali serangan kerajaan Siam pada 1603, 1632, 1634 dan 1638. Patani memiliki 3 buah meriam besar yang sangat masyhur yaitu Seri Negara, Seri Patani dan Mahalela. Mampu mengerahkan 180.000 pasukan siap tempur dan diperkuat oleh sebuah benteng yang tak kalah terkenalnya yakni Benteng Raja Biru.

Detik Hitam Patani

Detik hitam rakyat Patani bermula pada tahun 1785 apabila mereka ditakluk Siam setelah 3 serangan Siam sebelumnya yang gagal. Pada serangan kali keempat, Patani kalah kerana telah dikhianati oleh Chang Tong. Dia dihantar oleh tentera Siam kononnya untuk belajar di Patani. Dia berpura-pura masuk Islam dan berkhidmat dengan tentera Patani. Ketika Siam menyerang Patani, dia membantu tentera Siam. Maka ranaplah Kerajaan Melayu Patani Besar. Begitulah bahana racun yang disuntik secara senyap ke tubuh Patani. Akhirnya lumpuh hingga kini.

Beberapa siri pemberontakan telah dilancarkan untuk membebaskan Patani namun gagal. Ekoran daripada itu, Kerajaan Siam telah menangkap beberapa orang Patani dan dijadikan banduan. Mereka dikenakan seksaan yang kejam seperti dicucuk betis dengan rotan untuk mengelakkan mereka melarikan diri. Banduan-banduan ini diangkut secara 'pukal' ke Bangkok. Ada dalam kalangan mereka sanggup terjun ke Laut kerana tidak sanggup menahan seksaan sehingga ada sungai di Bangkok dinamakan Seang Sead(Sungai Derita). Sungai ini digali oleh orang Melayu Patani tanpa sebarang alatan, tetapi hanya menggunakan jari-jemari sahaja. Mereka dipukul di bahagian belakang sekiranya berhenti. Mana mungkin Patani lupa akan semua ini. Kekejaman itu masih berterusan hingga kini.

Masih ingat peristiwa Masjid Krisek? Masjid yang di bina pada zaman Sultan Muzaffar Shah 400 tahun lampau telah merakam peristiwa berdarah pada April 2004. Apabila askar-askar Siam datang mengepung masjid itu yang dijadikan tempat perlindungan seramai 32 orang anggota pemisah. Chawalet Lin Cha Yu, Timbalan Perdana Menteri yang mengawal keselamatan di selatan Thailand mengarahkan tenteranya supaya memberi makanan dan minuman kepada mereka yang berada di dalam masjid itu, tetapi arahan dibangkang. Mereka yang berada di dalam masjid itu ditembak melalui bumbungnya.

Hanya tinggal Nostalgia

Bagi sebahagian umat, Patani mungkin hanya sebuah nostalgia negeri Melayu. Orang-orang yang memperhatikan peta Asia Tenggara sekarang akan mengetahui bahawa sebuah negeri Islam yang dulu berjaya kini telah hilang dan tinggal kenangan.Berbeda dengan nasib negara lain seperti Bosnia, Kashmir, Chechnya atau Palestin yang tak pernah sepi dari pemberitaan. Patani ditakdirkan telah menjadi sebuah negeri yang dilupakan orang, sepi dan tidak naik panggung. Namanya hanya terdapat pada peta dan dokumen lama saja. Demikian juga dengan orang Patani, hilang dan tak dikenal. Hanya mutakhir ini sahaja Patani Besar mendapat perhatian media atas kekejaman Kerajaan Thailand terhadap mereka. Biarpun dunia tidak mampu membayar air mata mereka, biarpun dunia tidak mampu membayar titis darah mereka, tetapi dunia berhak tahu penderitaan mereka. Kebenaran perlu disebarkan dengan apa jua kaifiat. Renungkan sahabat-sahabat. Kita di Malaysia masih punya waktu untuk bersuka-ria, bergelak ketawa mahupun menangis duka. Kita masih punya waktu untuk makan, tidur, bercengkerama, beribadat mahupun bermaksiat dengan aman. Sedang mereka di medan sana, setiap saat berada di ambang kematian. Hampir setiap hari ibu bapa kehilangan anak, anak kehilangan bapa dan isteri kehilangan suami tanpa sebarang kesan didakwa diculik oleh askar kerajaan. Sudah kering air mata mereka untuk menangisi mereka yang pergi sedang kita masih punya air mata untuk menangisi kisah percintaan yang sia-sia dan dimurkai Allah. Di benak mereka hanyalah perjuangan setiap detik. Lalu di mana kita sahabat-sahabat? Sedang Nabi S.A.W pernah bersabda:

"Sesiapa yang berpagi-pagian dan tidak mengambil tahu tentang saudara-saudaranya, dia bukanlah dari kalangan umatku."

Justeru, marilah sama-sama kita membina biduk yang ampuh dengan kemudi Islam yang kukuh menuju ke Pulau Bahagia di akhirat sana. Jangan di tengah lautan, biduk patah kemudi lalu hanyut terdampar di Pulau Sepi. Andai hanyut, berdoalah agar ada kapal ke Pulau Bahagia lalu untuk mengambilmu. Sungguh masih banyak kapal yang penumpangnya sentiasa teringatkanmu dan memikirkanmu penuh pengharapan. Itulah keluarga, saudara-mara dan sahabat sejati. Jangan terus terdampar di situ kerana keegoanmu. Kerana hidup itu sebuah cerita yang sepanjang pelayarannya punya harga. Lalu pungutlah segala yang bernilai dan jadikan pakaian untuk bertemu Allah. Kita sudah tiada masa untuk berlabuh di Pulau Sepi atau Pulau Kecewa. Kerana musuh sentiasa cuba mencari jalan membocorkan biduk agar karam di Lautan Dosa. Renungkanlah.

Rujukan:

1. Sejarah Perjuangan Melayu Patani 1785-1954, Nik Anuar Nik Mahmud, UKM 1999
2. tamansejarah.blogspot.com
3. Utusan Online
4. NST Archive
5. Wikipedia
6. Ustaz A. Ubaidillah Alias, Guru Maahad Tahfiz Sains Tumpat

sumber di sini