Tuesday, November 24, 2009

Musim Bertuhan

Copy daripada blog sendiri..
Cerita lepas exam...
Harap dapat ambil manfaat...
p/s : ni post lepas tau, jgn salah paham....

original post : http://umairzulkefli.blogspot.com/2009/05/musim-bertuhan.html

May 25, 2009

Musim Ber'TUHAN'

Suatu pagi di tahun 2006...

Jam menunjukkan 4.45am.

"Bagusnya adik-adik form 3 ni, ramai yang bangun solat malam," Getus hati kecilku. Terdetik rasa kagum dan bangga dengan pelajar-pelajar tingkatan 3 tahun ini. Ada yang sedang sedang belajar. Persediaan untuk PMR, semoga keputusan mereka cemerlang tahun ini.

1 hari selepas PMR 2006...

"Aik? Mana diorang ni semua? Lesap? Selalunya ramai?" Aku terpinga-pinga sendirian. Waktu yang sama, hanya 1 malam selepas Peperiksaan PMR selesai.


Mungkin fenomena yang berlaku hampir di setiap sekolah apabila musim peperiksaan berkunjung tiba.

Tiap-tiap malam diadakan solat hajat.

Selepas solat hajat bacaan yassin beramai-ramai.

Pagi-pagi ramai yang baca Al-Quran, secara konsisten.

Ma'thurat juga tidak ketinggalan.

Solat malam turut didirikan.

Doanya khusyuk dan sujud diperpanjangkan.

Namun hampir kesemuanya hilang selepas musim peperiksaan. Tuhan hanya dicari ketika adanya keperluan. Menjadikan TUHAN 'keperluan bermusim'. Jika kita buka kepada skop yang lebih luas, ia berlaku kepada hampir semua manusia, di setiap peringkat, pada mana-mana zaman sekalipun.

Solat istikharah hanya ketika ingin bernikah.

Berdoa ketika datangnya kesusahan.

Datang ke surau dan masjid ketika urusan dunia terasa payah diharungi.

Namun ketika Allah telah menurunkan pertolonganNya, dia kembali kepada keadaan asalnya.

"Alah, baru pukul 3, asar pukul 4:30, nanti pukul 4 aku sembahyanglah."

"Baca Al-Quran? Yasin malam Jumaat dahla." (Itupun kalau dia nak baca dan di surau tempatnya pergi ada buat bacaan yasin. Bila dengar kononnya baca yasin di malam jumaat bid'ah, lagilah tak buat)

Mengapa? Mengapa ini semua terjadi?

Fitrah manusia memang akan kembali kepada Tuhan apabila menemui kebuntuan, kepayahan serta kegagalan. Namun kita bukannya hamba yang tidak tahu berterima kasih lagi bersyukur. Jangan melampaui batas!

Dan apabila manusia ditimpa bahaya dia berdoa kepada Kami dalam keadaan berbaring, duduk atau berdiri, tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu daripadanya, dia (kembali) melalui (jalannya yang sesat), seolah-olah dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan) bahaya yang telah menimpanya. Begitulah orang-orang yang melampaui batas itu memandang baik apa yang selalu mereka kerjakan.
[10:12]

Ingatlah Allah di setiap ketika, di setiap sedutan nafas, denyutan jantung, langkahan kaki dan di setiap detik waktu. Bukan hanya di musim-musim tertentu!

p/s : To All UTP 2nd Year 1st Chemical Students, HAPPY HOLIDAY!! (^_^)V

7 comments:

Amin Baek said...

2nd 1st pe kejadahnya umair..da 2nd 2nd kot..nex 2 sem nk intern da..huhuhu

nifi a.k.a beliamuda said...

edit la sikit ps tu... huhu...

Hazwan Arif said...

mmg ftrah manusia..
kdng2 aku pun mcm tu..
thanx umair..
:)

umairzulkefli said...

amin...nipi...
ni yg aku maleh nih...
bce tak kt atas post aku tuh...
aku dh P/S siap2,

p/s : ni post lepas tau, jgn salah paham....

artikel tu copy paste bulat2 drpd blog aku...
pi la bce....
adoi ai....


Liau--->aku pn slalu gk lupe...igtkan gk yer...

Syazwan Zubir said...

aku pon trus baca yg bawah tu je..2nd year 1st..haha..hape da..xya la copy

Amin Baek said...

tu a..sampi mende alah tu pn copy gak
agak2 a..haahah

aku ingt p/s kt atas tu tuk artikel jek..skali p/s bwh pn include gak..ish3..

nifi a.k.a beliamuda said...

p/s dalam p/s ni memang payah sikit..

p/s: lain kali kena p/s kan mana yang patut, kira include semua sekali..

p/p/s: ini yang kedua punya..

p/p/p/s: dah cukup takat ni.. haha~