Saturday, October 3, 2009

Misi berjaya!

"kol bape nak gerak ni?"

"lepas Zohor la. 45 minit gak nak sampai sana."

"Set."



*********************************************

After Solat Zohor, kelihatan 9 orang manusia menuju ke dua buah kereta.

"5 sana, 4 sini. pilih lah nak duk mana-mana"

vroom~

kereta mula meluncur laju. mencecah kelajuan 110km/h

ke mana destinasi kami? :D

ke Ipoh?

Picnic?

tet..



jalan-jalan raya ke rumah Zura :)




perjalanan ke Kg Gajah dari UTP 45 minit je sepatutnya. tapi disebabkan

kitorang 'terpukau' tengok gerai buahan (durian, jagung, tembikai, pisang)

yang berderet-deret otw nak gi, so jarak masa agak lama sikit.

nak pilih-pilih durian lagi nak bawak makan kat umah Zura.

Kami turut membeli buah tangan untuk dibawa ke rumah Zura.

kami tu sape?

Kami : Ida, Yuyue, Syu, Irda(aku la), Zati, Syafy, Mad, Zai dan tak lupa juga

Zura(ye la, tuan rumah. takkan takde skali pulak. haha)



Perjalanan diteruskan. kami disajikan dengan pemandangan indah.

Sawah padi menghijau terbentang luas. waah~




Sampai aje umah Zura, makanan da siap terhidang. ingatkan

nak tolong mak Zura masak. Tapi Makcik Sharifah(Mak Zura) dan kakak ipar Zura

da masakkan siap-siap.


Main menu: LAKSA dan juga kuewtiaw goreng.

Menu sampingan: Kuih siput yang dibuat oleh Zura sendiri.

ade dua jenis, satu untuk usia bawah 50 tahun.

satu lagi untuk 50 tahun dan ke atas.

Diklasifikasi kan mengikut tahap kekerasan :P


dan kuih raya lain yang berbalang-balang. confirm tak habis kalau

nak hadap sampai petang.

Menu orang mengidam: Pelam muda fresh kait dari pokok

tepi umah Zura dengan durian yang beli on the way tadi.

oh tak lupa juga buah kuini.



Kami menikmati kelazatan Laksa dengan sangat seronok.

bayangkan kuah laksa yang sangat pekat dan penuh

dengan daun kesom, bunga kantan, lengkap pulak dengan hirisan bawang, timun, cili...

lepas tu second round dengan kuewtiaw yang sedap sangat-sangat

sampaikan makcik Sharifah tapaukan untuk kitorang.

terima kasih makcik. terima kasih Zura :D



Selepas solat Asar, kami bertolak pulang memandangkan ari

pun da nak ujan.





gambar kenangan kami bersama tuan rumah;
Zura dan Makcik Sharifah.




Ayat skema: Sekalung penghargaan kepada kerana sudi mengalukan kedatangan kami dan menghidangkan makanan yang SANGAT SEDAP.

Ayat biasa: terima kasih makcik. raya tahun depan kami serbu lagi. hehe~



On the way balik tu, kami singgah sat kat tepi sawah. terpukau dengan

kehijauan sawah.




Subhanallah :)





Akhir kata,



23 comments:

كتكوت said...

wah.. siap ad salam perantauan lg..huhu

beliamuda said...

sejuk je tengok gambar ni.. :P

princess irda said...

zura: aku nk letak Toronto tadi.xpe la.perantau jugak belajar jauh dari umah. kan? hehe~

nifi: tu la. hijau kan sawah padi terbentang tuh :)

terry bogart said...

please arr.. irda,ko je la the only one yg pcaya nipi refer "sejuk " kepada pemandangan sawah

dia refer lain arr..ni rumate dia..so...hati budi dia..aku tau arr..lalalala

beliamuda said...

eh, betul sejuk tgk gambar sawah cmtu.. kat sini tgk jalan raya je.. klu duk rumah memang boleh tgk hari2...

luqman2, daripada tengah hari tadi sangap pelik nih.. ish2..

terry bogart said...

woi..jgn buat spam kat sini.. kang kena sound ngan "akak R " kang!!.. nak spam, pi kat gg.. kat sini xde rangking ok..lalal

beliamuda said...

ni bukan spam, ni namanya menghidupkan blog cheme yang kelihatan suram dan sunyi..

كتكوت said...

ak sbnrnye phm ap y korg mksdkn 2... dh dtangkap dr mule nipi komen td..hehe

beliamuda said...

adeh.. -_-"

terry bogart said...

apa arr ko ni zura..aku pancing je..rumet aku soleh la...dia refer kpada pemandangan sawah yg cantik.. (actually dia mksudkn..'napa v4B-F4 xdipelawa beraya rumah ko yg mempunyai pemandangan yg cntik tu?' )

princess irda said...

haha. aku tunggu je org komen cam last komen luqman tuh. :P

beliamuda said...

(^_~)v

كتكوت said...

ak pon dh agk.. akn ad pnye.. bkn xmo ajk.. tp segan nk ajak..kang xsudi nk dtg lak..hehe

along rufaidah said...

tu la...jom2 kite g rumah zura ramai2 pulak pas ni

lawa sgt~ subhanallah

pastu g rumah dr mokhtar boleh jgk...encik jaafar lagi...

p/s: fhm komen encik beliamuda spt yg ditulis mr terry bogart jgk..hehe

-akak R- huhu~

terry bogart said...

alaaa zura..adik ko xde yg ambil PMR kan?..so..boleh la kitaorg datang... (sapa terasa,angkat tangan!! )

big Bro

beliamuda said...

\0/

mrs camillo said...

zura ada adik??? hahahaha!

terry bogart said...

sebab zura xde adik la ... korng boleh beraya.. kalau dia ada, dia kena ajar adik!!..

kamon arrr..common sense.. (ayat sap aku pinjam)

Amin Baek said...

da xphm..huhu..cm google grup da tmpt ni..ish3..zura xajak aku pn..kcewa.~hehe

beliamuda said...

haha... amin, apa salahnya kita jadikan tempat ni macam GG.. kasi meriah sikit.. :P

terry bogart said...

bila nipi dah ajak amin.. habis la blog chemy.... (~_~)

FaReAsT AL-MuHAnDIsU said...

menu orang mengidam? erk?

ada org mengidam ke? haha

lipan the malicious said...

hurm..18 hb uma rufi..n syaz..
so kene cari tarikh gak nih..uma zura ngan nash..bile ek??hurm