Thursday, May 28, 2009

~Boikot~

Bismillahirahmanirahim..

Sori pada kwn2 sume,aku post lg pg ni..boring xde nk wtpe..haha

Insyaallah kali ni mayb post yg berbentuk peringatan kepada kawan2 sume..Seperti kita tau,Palestin telah lama dtindas ,sjak 1948..Penindasan terhadap mereka sgtlah truk sehingga mencabuli hak kemanusiaan rakyat Palestin itu sendiri..Tembok pemisah,Serangan udara,kekejaman askar2 Yahudi,sekatan bekalan makanan,bekalan letrik..Xdapat aku bayangkan klu negara kita,Malaysia yg aman ni,tetiba menghadapi situasi genting seperti tu kn..Betapa peritnya,betapa pedihnya..huhuh..

Jadi,saya di sini,nk menyeru la(ayat takleh blah..hehe) kawan2,pembaca2 blog ni,jom kita membantu rakyat2 Palestin..kita leh berdoa kpd Allah supaya menyelamatkn dan membantu saudara kita di sana,kita boleh menderma(ada beberapa NGO yg ada..Aman Palestin and etc),dan juga memboikot..

Pada pndgn saya,boikot la antara cara yg pling mudah(skali ngan doa a),untuk kita membantu saudara kita yg sedang merana..mayb tak la kita nampk direct effect nye..kita tak bli McD,tembok pemisah trus druntuhkn..xde la gtu skali kn..tp insyaallah,dgn niat yg btol,Allah akn bantu kita dlm jangka masa akn dtg..long term org kata..Boikot besaran2 oleh masyrkat dunia beberapa buln dulu,cukup berkesan..Dari akhbar Israel,Maarev,ekeonomi mereka terjejas dek kekurangan pendapatan..Alhamdulillah..tapi ckup ke kita boikot 2 buln,then continue bli barang dorg???Xckup2..

So,klu boleh,sama2 la kita truskn usaha memboikot ini..mungkin inilah pengorbanan yg kita lakukan tok saudara kita di Palestin..berkorban tok xmkn McD,xguna FnN..Jadi,tanamlah dlm fikiran,dalam sanubari kita,dlm otak dan akal fikiran kita..

'Kita mesti BOIKOT'
"Tidak sempurna iman seseorang selagi dia tidak mencintai saudara nya sepertimana dia mencintai dirinya sendiri"

"Sesungguhnya orang mukmin itu bersaudara,kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat"[49:10]

Antara brgn2 di sekeliling kita yg perlu dboikot:
  • McD
  • Pizza Hut
  • Cadbury
  • FnN
  • Cotex
  • Danone(now known as Kraft)
  • Coca Cola
  • Loreal
  • Nestle(Maggi,Nescafe,Kitkat,KokoCrunch,dll)
  • Nokia
  • Starbuck

nk lagi lanjut,tgk kt sini k:

Sesungguhnya setiap amal bergantung pada niat..Insyaallah..kita niatkn usaha kita ini tok membantu rakyat Palestin dan juga tuk memnuhi tanggunjawab as saudara seislam..Insyaallah..rasa tu saja tok pg ni..maaf silap arap diampun,..kesalahn fakta harap diperbtolkn..

Wallahuallam

4 comments:

umairzulkefli said...

amin dah wat sesuatu yang amat2 baek...
pe kata trus je lekat label2 barangan boikot kt sini...

akan kupost jap lagi.....

princess irda said...

sila umair sila ;)

Amin Baek said...

syukran umair...aku nk ltak td..tp takot cm bsepah lak post nant..tu aku xwt..xreti sgt nk susun2 bahan tu..wuwuw..tafadhol2..include skali klu leh product US,Denmark,Belanda..if possible la..hehe..byk la plak..klu leh, product yg sgt ndekat ngan kita a..maggi,nestle..cenggitu a

umairzulkefli said...

aku nk letak..nape xkuar2 gambo die...