Saturday, October 9, 2010

UTPFKians ;)

Salam and Hi to all fellow CJ7ians,

It's been a long 18 weeks of internship (err...how's the weekly reports going? :P), 14 more weeks to go (baca dengan penuh motivation dan semangat)! Starting to miss UTP and its people..and of course CJ7 (mind you...it's just UTP & the people..not missing the class, lectures, assignments, tests, exams yet) .

mohon izin untuk alih bahasa

Geng CJ7 Kulim sudah melaksanakan tanggungjawab bercerita pengalaman masing2 di sana, tak lupa juga geng CJ7 Melaka..maka tibalah giliran kami dari PFK (Gurun Girls and SP Boys) untuk membuka hikayat pahit jerih suka duka berinternship di sini. Penulis akan menggunakan nama "UTPFK" sebagai kata ganti nama bagi kami CJ7 berenam di sini (Baha, Fahmi, Rufy, Syaz, Xixi, Zaki...in alphabetical order) + Liza EE. Credit to Mrfarme Feemo for the name =)

UTPFK setakat ini masih tiada aktiviti2 gempak bersama seperti Geng Kulim...mungkin disebabkan jarak yang jauh antara Gurun Girls dan SP Boys (kira2 20 minit travel melalui highway) yang menyukarkan perancangan2 aktiviti bersama. Namun, insyaAllah, kami masih punya 3.5 bulan untuk naik ke puncak Gunung Jerai tu (antara cita2 awal sejak mula internship).

Antara aktiviti bersama yang sempat dilakukan di luar waktu kerja ialah jamuan makan2 di rumah Gurun Girls merangkap farewell untuk senior trainees merangkap house-warming jemput jiran2 terdekat makan sate + laksam pada 07/07/2010 (sebulan bekerja). Maaf tiada gambar untuk aktiviti sulung ini. Kami terlampau penat melayan tetamu tak sempat nak posing2 bergambar. Gurun Girls agak berbangga dapat buat jamuan bagi orang makan dengan keadaan rumah tak cukup pinggan mangkuk dan perabot (malam nak buat jamuan, petang tu jugak baru cari dulang kt kedai..sebab takde pinggan besar nk hidang sate :D).

Seterusnya pada 03/09/2010 kami berbuka bersama di Cinta Sayang Resort (ni kira kawasan perumahan SP Boys la ni). Disertakan gambar:

xixi, kak bad (trainee UMP), rufy, liza, baha

round 1: kuih muih, kurma, air, buah

selepas beberapa round
(yang bertshirt hitam: abg safwan - staff operation)

perbincangan hangat..rasanyalah

dari kiri: xixi, bad, rufy, liza, baha, syaz, abg safwan, zaki
(photographer: fahmi)

posed especially for CJ7...salam ramadhan from SP Boys

Tak lama kemudian raya pun kunjung tiba. Seperti company2 lain, PFK tak ketinggalan mengadakan sambutan hari raya dengan tema Ghaya@PFK. Artis jemputan pada malam 29/09/2010 itu ialah Hattan dan Ramli Sarip.

smiling faces of UTPFK

penulis bersama the only ladies in HSE Department
dari kiri: kak ayun (exec health), kak ija (secretary dept), trainee, kak su (exec fire&safety)...kak milah (nurse HSE) tiada dalam gambar

Nak tahu tentang tempat kerja kami pula? Jom kita ronda2~ (Kebetulan Rufy, Xixi, Syazwan - dibantu juga oleh Fahmi - terlibat dengan projek video under HSE Dept..maka dapat permit untuk berphoto-taking dan bervideo-recording). Bak kata orang tua: sambil menyelam, minum air..maka sambil bekerja, kami bergambar.

here it is..PF(K)SB

main admin building

masuk dalam jumpa...err..saya?
(lakonan semata-mata)

ini pun berlakon? ntah...


ini meja trainee dlm CCR (central control room) di dlm plant

urea bagging storage
bila abg man dah jalan ke depan sket, xixi amek gambar kami

..dan kami amek gambar xixi pulak

ini bukan iklan digi

our cute plant ;)

day 3 of photo + video-shoot...got to see this process during urea plant shutdown
lucky us
fyi, the crane is lifting the damaged tank wall after it has been cut to small piece (this is just one pieces...loads more to go)

awan lawa. sebab shooting di waktu tengahari buta

fahmi pulak beraksi di wastewater treatment plant

apa2pun..please remember to take safety home with you


selamat bekerja semua...nampak apa dia tulis kt buku cold work permit tu?
buat kerja "lillahi ta'ala" :)

rasanya cukup sekadar itu penulis melaporkan dari bumi Gurun, Kedah. insyaAllah, Isnin ini CJ7 bakal bertambah seorang lagi di sini. semoga semakin banyak aktiviti dapat dijalankan...nak naik puncak gunung jerai!

semoga rakan2 CJ7 di tempat lain semua sihat2 juga..kaut sebanyak mungkin pengalaman ye.

counting the weeks,
Rufaidah Mokhtar
Taman Ria Mesra 1,
Gurun, Kedah
9.58pm
09/10/10

4 comments:

Hazwan Arif said...

repot AMD blom buat lg nih -__-

Amin Baek said...

AMD kaman2..haha

Nash said...

Pergh....
aktiviti intern korg mantap2 gak kan...
nmpak enjoy tul...
bagus2.. (^_^)

along rufaidah said...

cepat2 report geng AMD pulak lepas ni

PRSB pun boleh jgk buat report ni...ada 3 org kan budak cj7 kat sana?